Neprůstřelná káva

12.6. 2015 Jan Janečka

Mnoho z vás jistě pije nějakou formu stimulantů před tréninkem nebo ráno po probuzení. Ať už se jedná o obyčejný zelený čaj, kávu, energetiké nápoje nebo nakopávače, většina z nás si jich občas dopřeje. Dnes bych se rád věnoval právě zmíněné kávě.

 

Ti z vás, kteří se orientují na poli moderních doplňků stravy jistě zaznamenali Bulletproof Coffee. Jedná se o speciální formu kávových zrn, které byly vyšlechtěny právě pro specifickou přípravu “neprůstřelného kafe”.

 

Znáte ten pocit, kdy dopijete svůj šálek kávy a dostaví se stimulační účinek. Ať už se vám pak lépe pracuje hlavou nebo tělem, účinek je během pár desítek minut fuč a dostaví se fáze “fatigue”, tedy klasická ospalost, apatie a vlastně i forma únavy. Prostě vám dojde šťáva. U mě pravidelně doprovázená “kručením plného bříška” jak tomu sám nadávám. Jednak tento “downfall” může způsobit nekvalitní káva a její “toxiny”, za druhé to může být moc cukru, případně mléko či smetana (tedy vlastně sacharidy).

 

Neprůstřelné kafe je založené na myšlence využití MCT tuků namísto sacharidů, k dochucení kávy a k vzájemně prospěšné synergii kávy a energii, které tuky přechovávají. Lipidy se středně dlouhým řetězcem totiž do jisté míry dokáží tělu zastoupit sacharidy, respektive jejich příjmem si tělo zjednodušeně “najede” na metabolismus tuků a pak je lépe zpracovává, i ty z vlastních zásob. Na tom je mimochodem založená ketogenní dieta.

 

Jelikož tato káva stojí v Ameriky cca 100dollarů, rozhodl jsem se ji vyzkoušet s tím, co lze běžně najít v našich podmínkách. O tento “recept” se s vámi rád podělím, jelikož je to překvapivě dobré jak chuťově, tak účinkem.

 

Co bude potřeba?

 

  • kvalitní káva (i do FreshGymu bereme kávu přímo z pražíren v pražských Holešovicích, má oblíbená je z Columbia Supremo), ideálně čerstvě namletá těsně před přípravou
  • kokosový tuk
  • bio máslo (rozuměj máslo z mléka, jehož krávy nebyly dokrmované umělými potravinami, ideálně volná pastva)
  • Moka konvička/presovač/frenchpress – prostě cokoli, kde se dá kvalitně připravit káva.
  • Ruční mixér/Stolní mixer – cokoli, co má alespoň 500W a pořádně vám to mix našlehá. Čím silnější a rychlejší, tím lepší

 

  1. Začneme vařit kávu. Osobně dělám nejraději kávu v mokavaru, a jelikož mám velikost pro 3 šálky, dělám si neprustřelné kafe o velikosti 3 šálků 🙂
  2. Mezitím, než se kafe protlačí, si připravím máslo, kokosový olej, nádobu na mixování a mixér.
  3. Doporučuji předehřát mixér i nádobu horkou vodou, aby nedocházelo ke zbytečnému ochlazování nápoje v průběhu mixování. Pro milovníky velikostí Café Americano je možné nechat dle libosti (např 250ml) trochu vody v nádobě.
  4. Ukrojíme kus másla (1 kus = o dost tlustší proužek, než jste si jako malí mazali na rohlík) a vhodíme ho do nádoby.
  5. Nabereme lžičku kokosového tuku a vhodíme do nádoby
  6. Zalijeme uvařenou kávou
  7. Volitelně: dochutíme například skořicí nebo pravým kakaem
  8. Pořádně rozmixujeme
  9. Mělo by to začít vypadat jako Latté nebo dětský “bílý kafe”
  10. Selfie se svým výtvorem a upload do komentářů 🙂
  11. Šup tam s nim

 

Pokud se vyloženě nemůžete obejít bez sladkého, lze dochutit například Stévií. Osobně jsem to ale nezkoušel tak nemám možnost doporučit. Pokud to někdo zkusíte, napište mi prosím do komentářů, jaký to je. Myslím ale, že minimálně na poprvé to stojí za zkoušku bez doslazování.

 

Samozřejmě pro ty z vás, kdo nemají rádi silná kafata, lze udělat pouze malé espresso a také ho připravit na tento způsob. Je však potřeba ho po americku dolít alespoň trochou vody, aby bylo co mixovat.

Napadla vás nějaká jiná kombinace nebo lepší postup? Napište mi to do komentářů a můžeme verzi spolu vytvořit FreshKafe 2.0 🙂

 

P.S.: Nezkoušejte místo kokosového tuku dát do mixéru burákové máslo. Je to hnusný.

 

 

Komentáře