Vánoce jsou tady – pojďme se pořádně najíst!

18.12. 2017Dan Chmelík

Vánoce jsou tady a co si budeme nalhávat, kouzlu vánoc jen tak někdo neuteče. Je to čas pohody strávený s rodinou a blízkými v neustálém obložení dobrého jídla a pítí. Hm, tedy až potom šíleném honu za dárky ve frontách obchodů. Ale co už, určitě ti pečlivější nakoupili dárky mnohem dříve a nebo alespoň nakupují v pohodlí svého domova a teď si už užívají začátek svátků u dobrého jídla a pití.

Nezoufejte a užívejte si zasloužené jídlo

Správné stravování není o tom se omezovat dokonce života, nýbrž o vyvážené a střídmé stravě. Omezujeme se proto, abychom snižovali příjem špatného jídla a dali přednost tomu dobrému. Svátky, výročí, oslova, nebo kterákoliv společenská akce, to jsou momenty v našich životech, kde bychom si určitě neměli nic zakazovat a nebo se omezovat, pokud se tedy nejedná o zdravotní vyjímky.
Užívejte si vánoce, dejte si dobré jídlo, kvalitní pití, vydrážděte chuťové pohárky na maximum. Slavíme je pouze jednou v roce a proto nevidím absolutní důvod, aby docházelo k omezování. Jídlo, pití, rodina, přátelé, to je atmosféra na kterou budete za pár let vzpomínat, nikoliv odepření si jídla.

,,Celý rok poctivě cvičím a snažím se správně stravovat, nechci ztratit výsledky!”
Nebuďme bláhový, pokud je naše stravování přes celý rok vyvážené, střídmé a hlídáme si správný příjem živin a do toho se aktivně hýbeme, tak jeden měsíc v roce vás nikdy nevrátí na začátek.
Proces nadbytečného nabírání podkožního tuku je způsobeno dlouhodobě špatným stravováním a nedostatkem fyzické aktivity. Pokud jste celý rok tvrdě makali a sem tam si dali něco špatného, nevadí! I vaše duševní pohoda je důležitá a často jí dochází síly soustředit se na takový proces, jako je správný životní styl. Je to jako trénink, nikdo nedokáže cvičit efektivně každý den ve fitku, nebo u nás na kruháči (kromě Domči Půpákové 😀 ), musíte si dát vždy nějaký ten oraz, den volna, uvolnit se prostě. O svátcích si užijte dobré jídlo a pokud je pro vás dobré jídlo tatranka, proč ne, dejte si jí. Myslete i na svojí duševní kondici, která potřebuje čas od času také den volna.


Z odborného hlediska
Za přebytečné kila, která během svátků přibereme může hlavně způsob předchozího stravování. Pokud si měsíc před vánoci zbytečně odepíráte velké množství živin s myšlenkou toho, že se o svátcích můžete více najíst, tak tvrdě narazíte. Hormony našeho těla fungují jako kačer skrblík. Čím méně toho dáte (živin) a čím více ztratíte (kila na váze), tím více toho pak tělo v následujících dnech bude ukládat. Velký výdej energie a rozklad energie ve formě svalů, nebo tuků, se tělo snaží vyrovnávat.
Z pohledu hormonů za to může převážně inzulín, který při vyšším přijmu sacharidů nedokáže nadále ukládat energii ve formě glykogenu a přenechává větší množství energie přesouvat dál kolegům (antagonisté inzulínu), kteří energii zabudují ve formě adipocitu – tukové buňky.


Jak správně postupovat během svátků?

  1. Nevynechávejte sportovní aktivity, alespoň 2x týdně si běžte zaběhat, zacvičit, nebo prostě jen protáhnout.
    Veškerá fyzická aktivita má pozitivní dopad na zvyšování citlivosti buněk na inzulín. V českém překladu to znamená, že organismus vzhledem výdeji energie, dokáže zpětně energii přijímat. Takže čím více špatného jídla konzumujeme, tím více se zkuste hýbat.
  2. Konzumujte sladké cukrovinky výhradně po fyzické aktivitě.
    Jak bylo psáno výše, fyzická aktivita zvyšuje schopnost buněk přijímat energii. Energie se přijímá vždy ve formě glukózy (jednoduchá molekula cukru). Pokud máte tedy v plánu například konzumaci cukroví a nebo nějakého sladkého jídla, zkuste si před tím intenzivně zacvičit alespoň 20-45minut. Díky tomu energie kterou přijmete ve formě velkého množství cukrů, ihned organismus využije na vyčerpanou energii, která se použila na vykonanou fyzickou aktivitu.
  3. Protahujte se po každém větším jídle, alespoň 10-15 minut, klidovým statickým strečinkem.
    Statický relaxační strečink, spouští anabolické procesy v těle. To znamená, že buňky mají vyšší schopnost přijímat živiny a dokáží energii, která je k dispozici v krvi ukládat na energii svalovou, nebo jaterní, přesně tu kterou chceme.
  4. Přijímejte větší množství zeleniny.
    Zelenina obsahuje velké množství vlákniny, která zpomaluje vyprazdňování žaludku. Tím se zpomalí přesun cukrů do krve a tím napomáháte inzulinu, protože ten bude mít mnohem méně práce vám cukr v krvi zabudovávat tam kam ho potřebujeme.
  5. Přijímejte větší množství surovin, které zvyšují citlivost na inzulín.
    Vše se točí kolem inzulínu a proto zkuste přes den, bez ohledu na to, jak váš stravovací den vypadá, zařazovat suroviny schopné zvyšovat citlivost na inzulín.
    Jsou to suroviny jako skořice, mák, zelený čaj, veškerá zelená listová zelenina, borůvky a nebo třeba ocet.

Pokud se chcete celý život správně stravovat, myslete na to, že prostřednictvím stravy také uvolňujeme hormony, které jsou zodpovědné za lepší duševní stav. Je to nemilé, ale většinou špatné jídlo, nám udělá nejvíce dobře. Proto využijte tyto strategické dny a uvolněte se.

Pamatujte, za výsledky nestojí měsíční diety, nýbrž celoživotní zájem o to stravovat se správně a vědět kdy můžeme jíst to špatné a kdy to dobré.

Dan Chmelík
Ahoj, kdysi jste mě mohli potkat vést ten nejlepší kruhový trénink v Praze. Hrál jsem taky 20 let rugby za Spartu, několikrát jsem vyhrál MČR v 7s a 15s. Teď už jsem ale starej a tlustej, tak už o kruháči můžu jen psát články :)))
Komentáře